Παραδοσιακές συνταγές της Μάνης!

1η συνταγή-Μανιάτικα πιτάρια"τραβηχτές"
2η συνταγή-Μανιάτικες χορτόπιτες

Τα λαλάκια ή τηγανίτες όπως τα έλεγαν στη Μάνη, αποτελούσαν εθνική παράδοση για την περιοχή και δεν έλειπαν από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Την παραμονή, όλες οι νοικοκυρές άφηναν κάθε άλλη ασχολία και έδιναν προτεραιότητα στην παρασκευή των τηγανίδων. Οι ποσότητες ήταν μεγάλες, διότι οι οικογένειες είχαν πολλά μέλη και διότι έπρεπε να φιλέψουν όσους ήταν ανήμποροι να τις παρασκευάσουν καθώς και αυτούς που πενθούσαν. Ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην ετοιμασία τους. Γέμιζαν ολόκληρα καλάθια με αυτές πλασμένες όχι μόνο με το κλασσικό σχήμα, αλλά και με Χριστουγεννιάτικα θέματα, όπως αστεράκια, σταυρούς κ.λ.π. Η πρώτη και μεγαλύτερη τηγανίδα ήταν του Χριστού. Σήμερα σε αρκετά σπίτια διατηρείται η παράδοση των λαλαγγιών, αλλά και οι κατά τόπους Σύλλογοι κατά την διάρκεια των εκδηλώσεών τους ξαφνιάζουν ευχάριστα τους επισκέπτες τους προσφέροντας τηγανίδες.

Για την παρασκευή τους, θα χρειαστούμε:
1 κιλό αλεύρι,
3/4 της κούπας λάδι,
1 κουταλάκι αλάτι,
3 κουταλιές της σούπας ξύδι

3 κουταλιές της σούπας τσίπουρο


1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 100 γρ. προζύμι από τον φούρνο,
2-3 κούπες χλιαρό νερό,
λάδι για το τηγάνισμα.

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με το λάδι και το τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγρανθεί ομοιόμορφα. (Για μεγαλύτερη επιτυχία αυτή την διαδικασία την κάνουμε αρκετές ώρες πριν το ζύμωμα, κοσκινίζοντας μάλιστα το λαδωμένο με ζεστό λάδι αλεύρι).

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σιγά - σιγά το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μια ζύμη μέτρια, λαδώνοντας συχνά τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το ζυμάρι μέχρι να φουσκώσει. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει προζύμι θα αργήσει περισσότερο να φουσκώσει.

Τέλος πλάθουμε το ζυμάρι λεπτά και μακριά κορδόνια και αρχίζουμε να τα ψήνουμε ρίχνοντας τα διπλωμένα στα τέσσερα σε βαθύ σκεύος με καυτό λαδί, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και τα φυλάμε για αρκετές μέρες. Συνοδεύονται θαυμάσια με τυρί.


-Τραβηχτές Μάνης!

  • 1 κιλο αλεύρι λευκό
  • 2 ποτήρια νερό περίπου, χλιαρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • λάδι για τηγάνισμα σε φριτέζα

Οδηγίες

  1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε για να γίνει μια ζύμη ελαστική.
  2. Κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα τοποθετούμε σε ένα μπωλ και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί
  3. Βάζουμε το λάδι στην φωτιά και μόλις κάψει καλά παίρνουμε με τα 3 δάχτυλα που κάνουμε τον σταυρό μας μικρές μπαλίτσες ζύμης όσο ένα μικρό μήλο περίπου και τις τραβάμε απαλά- απαλά με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να πάρουν ένα οβάλ σχήμα
  4. Ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές

Λίγα μυστικά ακόμα

  • Δοκιμάστε τες τα χειμωνιάτικα πρωινά με μέλι ή με γραβιέρα!

-Μανιάτικές χορτόπιτες!

Τα υλικά που σας αναφέρω μας έδωσαν σχεδόν 40 κομμάτια, κάποια στιγμή σταμάτησα να μετράω γιατί μόλις έβγαιναν από το τηγάνι τις έτρωγαν αμέσως και έτσι έχασα τον ... λογαριασμό !!!
Εσείς αν θέλετε να τις φτιάξετε θα υπολογίσετε ότι χρειάζεστε περίπου 3 πιτάκια για το κάθε άτομο και μειώστε τα υλικά αναλόγως
Υλικά για 40 κομμάτια
Για το φύλλο
1 ½ κιλό αλεύρι μπλε + λίγο ακόμη
4 ποτήρια του νερού, νερό
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Φτιάχνουμε το φύλλο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, ρίχνοντας το τελευταίο ποτήρι νερό λίγο-λίγο
για να δούμε πόσο θα χρειαστεί. Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη λίγο σκληρή αλλά ελαστική. Την αφήνουμε για κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Για την γέμιση
¾ κιλού φέτα
3 αυγά
2 κιλά σπανάκι φρέσκο
(μπορούμε να βάλουμε και διάφορα άγρια χόρτα για πίτα)
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ή 1 μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο
4-5 κλαράκια άνηθο, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Φτιάχνουμε την γέμιση
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο, στην συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, πλυμένο καλά - καθαρισμένο και κομμένο. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά. Το σουρώνουμε και πατάμε μαλακά το σπανάκι για να φύγουν τα υγρά. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στον σουρωτό.
Εάν θέλουμε μπορούμε να το τσιγαρίσουμε και από την προηγούμενη μέρα.
Όταν έχει κρυώσει αρκετά το σπανάκι, λιώνουμε μ'ένα πιρούνι την φέτα και χτυπάμε τα αυγά σαν ομελέτα. Τ' ανακατεύουμε όλα μαζί με το σπανάκι.
Και ... συνεχίζουμε
Παίρνουμε ένα μπαλάκι από την ζύμη και ανοίγουμε σε μια λεία επιφάνεια, ένα φύλλο με μικρό πάχος ρίχνοντας λίγο αλεύρι τριγύρω και επάνω στην ζύμη, προσέχοντας στο τέλος να μην έχει το φύλλο πολύ αλεύρι από πάνω γιατί θα καεί στο τηγάνι.Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες, δεν πειράζει εάν δεν είναι ίσιες.Βάζουμε σε κάθε λωρίδα από μια κουταλιά γέμισηκαι κλείνουμε γυρίζοντας τις δύο άκρες προς τα μέσα, σαν φακελάκι.Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα για να μην αρχίσει να κολλάει το φύλλο στην επιφάνεια που το έχουμε. Το καλύτερο από όλα είναι να ανοίγουμε το φύλλο, να γεμίζουμε τα πιτάκια, να τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τότε να ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και πάει λέγοντας.
Εάν μας τελειώσει η γέμιση και έχουμε ακόμη φύλλο, μπορούμε να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο και τυρόπιττες, βάζοντας στην γέμιση φέτα, αυγά και προαιρετικά λίγο δυόσμο.
Βάζουμε σ' ένα τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και λίγο ελαφρύ λάδι, μόλις κάψει αρκετά ρίχνουμε τις πιτούλες γυρίζοντας δυο τρεις φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Όταν τις βγάλουμε τις τοποθετούμε σ' ένα σουρωτό που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα λάδια από το τηγάνισμα.
Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες. Εμένα μου αρέσουν πολύ και την άλλη μέρα.
TIP : Εάν τηγανίσουμε πολλές, θα πρέπει να αλλάξουμε το λάδι και να σκουπίσουμε το τηγάνι μας!











© 2016 Worlds Collide. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε